FreelanceSeminar 2017

  Freelancer og Fremtiden

Foto: My Bergholt


Cyberchikane:
Har du oplevet som freelancer/selvstændig pludselig at havne i en shitstorm på de sociale medier, fordi du har arbejdet med et kontroversielt emne?

Har du oplevet chikane, krænkelser eller direkte trusler – og ikke vidst hvad du skulle gøre ved det?

Er du bange for hvilket ”afterlife” dine historier kan få, og hvordan dine kilder bliver behandlet i andre medier, uden for din kontrol?

Hør journalisten, bloggeren og forfatteren Dorte Tofts egne erfaringer med chikane, trusler og stalking.

journalist Abelone Glahns råd med på vejen, så du undgår at blive ramt på pengepungen eller din faglige integritet.
Hør arbejdsmiljøkonsulent Eva Jakobsen fra DJ fortælle hvordan din fagforening kan hjælpe, hvis stormen rammer.

Hvad f*** har du gang i, møgfisse?

Dorte Toft

Abelone Glahn

Foto: Ingrid Riis

Eva Jakobsen

Foto: Jacob Carlsen

 

 

 

Forfatter og journalist, Peter Øvig fortæller, hvorfor og hvordan han realiserede sine bogdrømme. Første trin var at opsige sit faste, prestigefyldte job på Weekendavisen for at blive freelancer og forfatter. Siden har han skabt sig en fantastisk karriere som bestseller-forfatter, dokumentarist og samtidshistoriker.

 

 

Skab dig en fremtid som forfatter

Peter Øvig Knudsen, f. 9.10.1961, dansk forfatter og journalist. Han har bl.a. været journalist ved Dagbladet Information 1993-96 og ved Weekendavisen 1996-2003. Herefter har han virket som forfatter og har blandt andet udgivet bøgerne Blekingegadebanden, Hippie og BZ.

Peter Øvig Knudsen er blevet tildelt en lang række priser, bl.a. Rosenkjærprisen 2004, Cavlingprisen 2007, Læsernes Bogpris 2008 og Søren Gyldendal Prisen 2008.

 

Indhold:

Salgspanelet – Boost din bog

Sidder du også med en god bog, der fortjener større salgstal?

 

Lige meget om det handler om faglitteratur eller skønlitteratur, kan du øge dit bogsalg med en god markedsføringsindsats.

Mød tre erfarne forfattere, der kan sælge bøger, og lad dig inspirere til at få gang i salget. Du får tre oplæg sprængfyldt med viden, erfaring og nyttige tips – og tid til at diskutere det hele bagefter.

Abelone Glahn, forfatter til 13 bøger. Seneste udgivelse på eget forlag er ”Forfatterens guide til sociale medier – praktisk hjælp til forfattere og andre skribenter”. Driver bogsalg ved at fokusere på specifikke målgrupper og holder særligt af LinkedIn, Instagram og Pinterest – det sidste som arbejdsredskab.

Lotte Kirkeby, forfatter, oversætter og anmelder. Har udgivet fire bøger: tre fagbøger om henholdsvis barsel, alderdom og skilsmisse samt novellesamlingen JUBILÆUM på forlaget Rosinante.

Jens Jessen har skrevet 15 bøger, som bedst kan betegnes som fagbøger om motorcykler, biler, lastbiler, busser og knallerter. En enkelt bog om besættelsen er det også blevet til. Bøgerne har, på trods af de umiddelbart virker som smalle udgivelser, vist sig at sælge ganske godt.

 

 

Ann Mariager har været freelance – helt frivilligt - i 30 år. Hun fortæller om op- og nedture i et arbejdsliv, hvor man er nødt til at have masser af ideer, fordi mange aldrig bliver til noget.

Et arbejdsliv, hvor man skal huske at forhandle honorar med dem, der rent faktisk ved, hvad opgaven koster og har ret til at forhandle.

Hun siger, at freelancere er fremtiden, og at vi sammen fylder så meget, at vi snildt kunne danne vores eget forbund, hvis det skulle være".

  


Ann Mariager
er uddannet på DJH og Columbia University Journalism School. Hun har skrevet fem bøger, været forfatter på revy, TV-satire og teater, og hun er fast bagsideredaktør på ugebladet Søndag. Hun oversætter, senest musicalen “Saturday Night Fever”, der har premiere 17. marts, og hun er kursusleder i bedre sprogbehandling på Mediehøjskolen i maj. Hun er skribent på mange felter – i øjeblikket skriver hun teater.

Foto af Morten Holtum

Freelancing er fandens, det er formidabelt

 og det er fremtiden

Abelone Glahn

Lotte Kirkeby

Jens Jessen

TANK

- andelstankens svar på et presset mediemarked?

Journalistbureauet TANK blev oprettet som et kooperativ af tre journalister i 2014. De tre medlemmer har alle lige meget at skulle have sagt, og hver måned deler de indtjeningen ligeligt.

Ideen opstod som et forsøg på at kombinere trygheden ved at være ansat på et etableret medie med friheden ved at være individuel freelancer.

I oplægget fortæller journalisterne Sven Johannesen og Sune Gudmundsson fra bureauet om overvejelser, udfordringer og sejre ved at arbejde kollektivt i en branche, der ofte hylder den individuelle journalist.

Bureauet laver primært store og små journalistiske projekter for danske og internationale medier, men har også skrevet en undervisningsbog og undervist på DMJX.

I 2015 vandt de med Politiken en European Newspaper Award for en webdokumentar om klimaændringer i Nigeria og Tanzania, og i 2016 vandt de Timbuktuprisen for kritisk udviklingsjournalistik.

Gennem årene har journalisterne oplevet den kooperative models fordele og ulemper. At være flere journalister sammen giver muskler til at løfte større projekter og at versionere de samme artikler til medier i flere lande.

Samtidig bliver det lettere at sige nej til underbetalte opgaver fra nærige redaktører. Men modellen med ligeløn kræver også en høj grad af tillid til, at alle arbejder lige meget. Og hvordan fordeler man de kedelige opgaver?

(Foto taget af Tor Birk Trads.)

Korrespondenterne

 – Fremtidens udlandsfreelancer

 

 

 

Det er ikke nemt at omsætte en god ide til virkelighed i en presset tid for mediebranchen.

I oplægget fortæller Rasmus Bøgeskov Larsen og Lena Odgaard fra mediebureauet Korrespondenterne om udfordringerne, og om hvordan de tror, at udlandsfreelanceren kan skabe sig en bedre fremtid.

Korrespondenterne er et nyt mediebureau, som er etableret af en håndfuld udlandsfreelancere og indtil videre har i alt 38 journalister tilknyttet, der alle er bosiddende eller arbejder i lange perioder ude i verden.


Udlandsfreelanceren sidder i en fordelagtig position til at klare sig godt i en fremtid, hvor der vil være behov for specialiserede journalister med unikke kompetencer. I en globaliseret verden bør udlandsfreelancerens beherskelse af sprog, kultur og samtid være i høj kurs både hos medier og andre aktører i det danske samfund. Men som en ’ensom ulv’, der er flyttet langt væk fra moderlandet, kan det være vanskeligt på egen hånd at udnytte dette potentiale.


Ved at gå sammen vil Korrespondenterne styrke udlandsfreelancerens faglige position, skabe et stærkt brand og udbyde fælles produkter og ydelser. Korrespondenterne skal fungere som et højt specialiseret mediebureau, der kan producere alt fra nyhedsjournalistik og features til nyhedsbreve, foredrag, undervisning og rejser.

 

Fremtids-panelet


Freelancere, atypisk beskæftigede eller løsarbejdere. Uanset hvad vi kaldes, eller kalder os selv, så bliver vi flere. Næsten 30 procent af DJs medlemmer hører allerede nu til i kategorien "atypisk beskæftigede". Og tallet er stigende.

Hvordan skal vi forholde til den situation? Bøje ryggen og mase på hver for sig? Eller finde sammen i nye fællesskaber på nye måder? Måske sammen med andre, der laver noget helt andet end os?

Hvilke udfordringer giver det fagbevægelsen, at fundamentet "kollektive overenskomster" kommer til at støtte stadig færre medlemmer. Alt imens love og konkurrenceregler gør det svært at være fagforening for "atypisk beskæftigede".

FreelanceSeminar 2017 har samlet et fremtids-panel af mennesker med hver deres indsigt og udsyn til fremtidens arbejdsmarked.

I panelet: Lars Werge, DJ-formand. Janne Glerup, arbejdsmarkedsforsker, RUC. Anne Mette Lauridsen, chef for FOA´s kampagne- og analyseafdeling. Michael Valentin, direktør i Akademikernes A-kasse. Torben Agersnap, formand for KaJ, DMJX. Merete Lindstrøm, DMJX, projektleder.

 

Hør deres bud på fremtidens udfordringer i en fælles session fredag eftermiddag.

 

Panelet:

Nina Trige Andersen

Ordstyrer, journalist og medlem af FLGs bestyrelse

Foto: Tommy Verting

Lars Werge

Forbundsformand, DJ

Foto: Flemming Leitorp

Janne Gleerup

Arbejdslivsforsker, RUC

 

Torben Agersnap

Journaliststud. form KaJ

 

Michael Valentin

Direktør, Akademikernes A-kasse

Merete LindstrømJournaliststuderende ved DJMX Projektleder

Unge-panelet

Ny freelancer – sådan gjorde jeg

 

Tre freelancere deler ud af deres erfaringer med at starte op på egen hånd. De fortæller om, hvordan de er kommet godt fra start i deres freelance-liv - hvad der har været overraskende, svært - eller lettere end de havde forestillet sig. Hvad ville de have gjort anderledes i bagklogskaben klare lys. Om hvorfor det er fedt at være freelancer - og hvornår det er svært.

 

I panelet sidder tre freelancere, der arbejder med henholdsvis tekst, lyd og foto – på hver deres måde:

 

Anders Olling lavede tidligere nyhedsjournalistik på Radio 24/7, men har siden 2015 freelancet inden for en niche som historieformidler. Han står bag den populære podcast Kongerækken, kortspillet Kongekort, og debutterer som forfatter i 2017. Anders har som freelancer udforsket nye måder at skabe finansiering for uafhængige journalistiske projekter på, bla. crowdfunding og sponsorater.

 

Tor Birk Trads er freelance fotojournalist i Midt- og Østjylland med base i Ry. Han dimmiterede fra DMJX i januar 2016 og er godt i gang med at etablere sig som selvstændig. Han arbejder for landsdækkende dagblade og magasiner, kommercielle kunder og på sine egne fotojournalistiske projekter. I begyndelsen af 2017 skal han være med til at foretage en forundersøgelse af muligheden for at etablere et fotojournalistisk magasin - noget som Slots- og Kulturstyrelsens innovationspulje er med til at finansiere.

 

Nanna Balslev er freelancejournalist og skriver features og portrætter for en række danske dagblade. Hun arbejder også med PR og skriver pressemeddelser, biografier og webtekster, især inden for kultur og musik. Nanna har freelancet på fuld tid i 4 år og kender spillereglerne som skrivende freelancejournalist i de fleste dele af branchen.

 

Hver paneldeltager holder et kort oplæg – og så er der tid til masser af spørgsmål og diskussion.

 

Ordstyrer: Marie Bille, forholdsvis nystartet freelancer, bestyrelsesmedlem i FreelanceGruppens bestyrelse.

 

Marie Bille

Foto: Per Daugaard

Anders Olling

Foto: Lasse Lundberg Andresen

Tor Birk Trads

Foto:  Privatfoto

Nanna Balslev

Foto: Elisabeth Dahlberg

- Et stærkt og forpligtigende netværk for freelancere, der leverer til samme medie, kan hjælpe dig til bedre aftaler.

Det siger Nina Trige Andersen, FreelanceGruppens tovholder for en indsats for at etablere faglige netværk omkring større medie-virksomheder.

På FreelanceSeminar 2017 vil Nina Trige Andersen fortælle om erfaringer med at skabe stærke netværk.

Og om hvor stor betydning stærke netværk kan få for deltagernes arbejdsliv og indtægt.

Du vil kunne høre erfaringer fra arbejdet med at danne netværk på Ekstra Bladet, Politiken, Gaffa, Aller, Information, Benjamin, Egmont, Weekendavisen, DR, Udvikling og diverse andre fagblade.

Stærke netværk

- din vej til bedre hyre og ophavsret

Nina Trige Andersen

Freelancejournalist

Foto: Per Daugaard

 

Foredraget handler om fotografiet som kunst – om rejsen fra idé til det færdige værk.

Det tager udgangspunkt i fotograf Helga C. Theilgaards mange års erfaring i arbejdet med nogle af hendes større fotografiske værker, ”De Rodløse”, ”Body of Desire” og senest “I´m here now”.

Foredraget er en fortælling om hendes egen passion og lidenskab for fotografiet, om de medvirkende, som ofte er et spejl af hende selv, men også om de kunstneriske overvejelser, der ligger til grund for selve arbejdsprocessen.

 

Fra idé til værk

Pensions-panelet

Du bliver også pensionist

 

Sådan sikrer du økonomien,  hvis du bliver syg, uarbejdsdygtig eller gammel.

Det rammer som lyn fra en klar himmel, og medlemmer må gå fra hus og hjem, når de bliver langtidssyge eller mister noget af erhvervsevnen. Andre får en brat opvågnen, når pensionsalderen banker på, og de ikke har brugt lidt tid og måske nogle penge på at forberede den.

 

Desværre er vi som freelancere og selvstændige rigtig gode til at tro, at vi er usårlige. Men i takt med at det offentlige sikkerhedsnet bliver stadigt mere stormasket og pensionsalderen højere, har det aldrig været vigtigere end nu, at beslutte hvilke vilkår du vil ha’, hvis du rammes af sygdom, mister erhvervsevne eller når pensionsalderen.

 

Derfor har vi sammensat et dreamteam bestående af konsulent i DJ karriere & trivsel, Lone Malm, kundechef fra PFA, Søren Goul og en freelancer Karin Bech. De har alle med hvert deres udgangspunkt et indgående kendskab til vores behov, så du kan få boostet din viden om, hvordan du bedst muligt sikrer dig og dine økonomisk, hvis du bliver syg og når du når pensionsalderen.

 

Der bliver mulighed for at stille spørgsmål til panelet, så forbered dig gerne ved fx at læse FreelanceGruppens temaer her https://journalistforbundet.dk/freelancegruppen/tema-sygdom-og-forsikring og https://journalistforbundet.dk/freelancegruppen/tema-freelancere-og-pensionsopsparing samt undersøge mulighederne for bl.a. en virkelig attraktiv gruppeforsikring i Mediernes Pension her http://www.mediernespension.dk

 

 

Foto: Martin Kurt Haglund