Freelancer over alle grænser

Foto: Thomas Arnbo

 FreelanceFestival 2018


Tænk ParadisePapers, PanamaPapers eller FootballLeaks. Eller tænk på sønderjyske ambulancer og banernes allerede skandaleramte nye signalsystem – der er masser af opgaver, hvor crossbordersamarbejde kan være afgørende for journalistikken.

Brigitte Alfter begyndte at arbejde med crossborder-journalistik for mere end ti år siden, da hun var Bruxelles-korrespondent for Information. Siden 2008 har hun stort set udelukkende arbejdet med crossborder-journalistik: Dels som freelancer med egne hold og med ICIJ – gruppen bag ParadisePapers. Dels i den europæiske journalistgruppe Journalismfund.eu, hvor hun nu er managing editor og systematisk støtter journalister, der vil arbejde hen over grænser: Hos Journalismfund.eu kan de søge arbejdsstipendier til at arbejde i internationale hold, og siden 2011 har hun været programansvarlig for den årlige europæiske graverkonference European Investigative Journalism and Dataharvest Conference. Brigitte er forfatter til bogen Journalistik over grænser – håndbog i cross-border journalistik som er udkommet på forlaget Ajour og nu er på vej på både tysk og engelsk. Brigitte har undervist i journalistik på RUC og er medlem af den rådgivende gruppe bag Göteborg Universitets masterkursus i graver-, data- og crossborderjournalistik.

 

 

 

Crossborder-journalistik

Lasse Skytt.                   Foto: fotograf Jakob Carlsen

Brigitte Alfter:                Foto: Thomas Tolstrup

 

 

 

Lasse Skytt har boet og arbejdet som freelancer i Ungarn siden 2013. Han er medstifter af det danske mediebureau for udlandsjournalistik, Korrespondenterne, og medlem af Hungarian International Press Association (HIPA).

Lasse har etableret en god forretning, hvor han foruden at rapportere om ungarsk politik og kultur også har specialiseret sig i teknologi og innovation.

Ud over at skrive artikler holder Lasse foredrag og arrangerer kurser og workshops om de to emner, Ungarn og tech. Han vil fortælle om udfordringer og muligheder forbundet med at starte en freelancevirksomhed i et fremmed land og opbygge en ekspertise.

 

 

 

 

 

Sådan flytter man freelanceforretningen til udlandet

Indhold:

Om samarbejde over grænser og genre i arbejdet med bog og kunstprojektet Phenomena

 

De er freelancefotografer, kollegaer og kontorfæller: Tobias Selnæs Markussen, Sara Galbiati og Peter Helles Eriksen satte to benspænd for projektet ’Phenomena’. De ville portrættere et fænomen, der ikke umiddelbart kan ses. Og de ville bryde med fotografernes solorytteri i et stærkt samarbejde, hvor de overskred grænser både geografisk, mentalt, metodisk og kunstnerisk. Kunstfotobogen ”Phenomena” er et resultat af deres rejse rundt i USA for at indfange og beskrive amerikanere, der tror på ufoer og aliens.

Bogen og projektet har høstet flere priser og er blevet en art kunstinstallation, de har rejst rundt med i blandt andet Berlin, Paris og Marfa i Texas.

Og så er Phenomena en manifestation af, hvor berigende det kan være som freelancer at lave journalistiske projekter i fællesskab med andre.

- Fotografer bliver ofte fremstillet som kæmpe egoer, der har ofret både sig selv og familie og børn for at skaffe en god historie. Vi vil gerne væk fra det narrativ, at fotografens ego er så betydningsfuldt. Derfor ville vi gerne lave et projekt, hvor vi arbejder under fælles byline, så indholdet er mest muligt i fokus, siger Peter Helles Eriksen i artiklen ”Fotografer afvist – du kan kun vinde Årets Pressefoto alene” i fagbladet Journalisten.

 

Phenomena

Lasse Skytt                                      Foto: Jakob Carlsen

Sara Galbiati, Peter Helles Eriksen og Tobias Selnæs Marcussen.

Foto: Peggy Sue Amison/EastWing Gallery

 

Valg-observatøren på arbejde

De er ude i felten over hele landet med deres formularer, blokke, veste og kasketter. De internationale valg-observatører fordeles over hele landet fra 10 dage til op mod to måneder. Deres interviews med lokale politikere, valgmyndigheder, medier og civilsamfundet og observationer fra valgdagen munder ud i en rapport med anbefalinger til fremtidige valg i landet. Men er observatørerne andet end politiske turister? Hvad laver de? Bidrager de med noget?

 

Det fortæller journalist Karin Bergquist om. Hun har været valgobservatør på 10 missioner for EU og OSCE:  I Tyrkiet, Jordan, Tunesien, Senegal, Elfenbenskysten, Burundi, Togo og Makedonien.

 

Hør hende fortælle om missioner, der varer 1-2 måneder. Om at overvåge processen før, under og efter valget for at undersøge om internationale standarder bliver fulgt. Om at analysere det politiske landskab via møder med politikere og partier. Om at overvåge arbejdet i den lokale valgadministration, i civilsamfundet, i medierne og i politiet og hæren.

 

Og hør om at være skydeskive og mål for magtfulde politikeres vrede.

Karin Bergquist

Har arbejdet som journalist for DR, Udvikling, Weekendavisen, og som konsulent for Udenrigsministeriet.

 

 

Foto: Martin Kurt Haglund